De zwangerschap gaat samen met grootse veranderingen. Leven doorgeven, groeien naar ouderschap, zorgen dat het kind zijn plek in de wereld kan nemen. Dit artikel gaat over de grote veranderingen in je lichaam na de conceptie en tijdens de groei van je kind, mogelijke problemen rondom zwangerschap en hoe ik je als osteopaat daarbij kan helpen.

Zelfherstellend vermogen

Sinds het bestaan van organismen heeft voortplanting gewerkt zonder het begrijpende principe van de menselijke geest. We kunnen dus allereerst vertrouwen in het vermogen van ons organisme. Terwijl je aan tafel zit soep te eten groeit in je je kindje, helemaal vanzelf. Het enige wat van jou nodig is is het soepje en liefde.

Als er iets in de knel komt is dit een uitzondering. Staar je daar niet blind op maar herinner je het zelfherstellende vermogen van je organisme. In de meeste gevallen heeft het een liefdevol zetje nodig om daarna weer op volle toeren richting gezondheid en voor perfectie te gaan.

Heb je het magische moment van de conceptie gevoelt als eicel en zaadcel het ovum hebben gevormd, de eerste cel van jullie kindje? Opperste prioriteit van het organisme is nu het kindje laten groeien en dan baren. Je bent nu even te gast in je eigen lijf want alles draait om het comfort van je kindje. De processen draaien iets anders, hormonen gieren, weliswaar zonder maandelijks ritme, geuren laten je maag draaien, je lust totaal andere dingen. Heel normaal.

Zwangerschapsklachten

Misschien voel je je misselijk of heb je pijn in je buik, rug of bekken.
Hormonen zorgen dat de placenta wordt gevormd, dat de innesteling kan gebeuren, dat het lichaam zachter wordt en ruimte kan maken voor de groei van je kindje.

Dit kun je voelen in je gewrichten van bekken, schaambeen, heiligbeen en stuitje. Ook in je SI gewrichten en de onderrug. Daar heb je normaal vrij strakke pezen die het bekken stabiel houden maar dat wordt nu iets zachter. Dichtbij gewrichten liggen veel sensoren in het bindweefsel, daarom voel je daar nu pijn en ongemak.
Maar ook je zwartepunt verschuift met de tijd. Het hele lichaam doet mee om zich daar aan te passen. Spiergroepen zoals de billen zullen anders moeten werken om het bekken in balans te houden tijdens het lopen. Hierdoor kan lopen moeilijk worden en kun je flinke pijn in je bekken en rug voelen.

Groei betekent ook dat structuren in je lijf moeten verplaatsen en misschien minder ruimte hebben. Aders, lymfevaten en zenuwen kunnen worden bekneld als hun bewegelijkheid door spanning vermindert. Het vochttransport wordt minder effectief, stuwing en oedeemvorming, spataderen en aambeien kunnen het gevolg zijn.
Hetzelfde geldt voor de organen. Ze zijn opgehangen in elastische vliezen in de met vocht gevulde ruimte, samen het bindweefsel genoemd. Zit daar spanning in dan worden ook de organen minder bewegelijk wat je kan voelen bij maagzuur, opgeblazen of traagwerkende darmen.
Positioneringsproblemen in de buik kunnen ook leiden tot vaker ledigingsdrang in blaas en dikke darm of belasting van de lever. Slaapstoornissen kunnen daar een gevolg van zijn en moeheid veroorzaken.

Hoe kan ik je als osteopaat helpen?

Mijn handelen als osteopaat wordt ingegeven vanuit het visualiseren van verbindingen. X is verbonden met y is verbonden met z, via doorbloeding, hormonaal, vliezen of fascia enzovoort. Het leidende principe is daarbij dat vrije bewegelijkheid van alle weefsels de conditie is voor zelfherstel. Samen met het streven naar economie, comfort en evenwicht regelt het lichaam op die manier haar gezondheid.

De behandelingen verbeteren de stroming van het weefselvocht en het vrije glijden van structuren in en langs hun vliezen. Doel daarvan is dat alle structuren bij elke beweging van het lijf zich vrij en makkelijk kunnen verplaatsen en weefselcellen voortdurend omspoeld worden van voedende en afvoerende vocht. Spanning in het bindweefsel van bewegingsapparaat, de organen of het zenuwstelsel wordt op die manier vermindert.

In het bewegingsapparaat werk ik met een langzame, stevig glijdende druk in het diepe bindweefsel, als bij het openen van de rits van een boterhamzakje. Soms vraag ik je daarbij kleine precieze bewegingen te doen.
Een ander beeld is dat van een spons die uitgeknepen wordt om zich daarna weer helemaal te vullen met vocht.
Dit werkt goed in het gebied van bekkengordel en benen, schoudergordel met armen, de nek en de rug. Na de behandeling voel je veelal direct lichtheid en doorstroming in je ledematen.

In de buik, bekken en bij het middenrif werk ik met zachte technieken die het stromen van de vocht verbeteren. Daarbij voelen jij en je kindje geen druk, eerder een aangenaam wiegen.
Veno-lymfatische technieken pas ik toe om afvoer uit bloed- en lymfevaten te verbeteren. Als deze zich aan het oppervlak bevinden voelt dit als lichte rek op de huid. Met een lichte trek bij voorbeeld aan je been kan ik dieperliggende structuren benaderen.

Osteopathie bij zwangerschap is een veilige en effectieve manier van vrijheid en ruimte geven voor jou en je kind.
Je kunt bij mij op korte termijn een afspraak maken. Tot dan: op jullie gezondheid!