Long COVID

Ademhalingsklachten

Long COVID of beter: post COVID gaat vaak samen met ademhalingsklachten. Bindweefsel verklevingen van longen of de pleura bemoeilijken de ademhaling. Osteopatische behandelingen ondersteunen het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Wat long covid precies is weet nog niemand erg goed. Er komen steeds nieuwe onderzoeken en resultaten. Een samenvatting van onderzoeksartikelen vindt je in het blad Nature Reviews Microbiology van januari 2023 (en daarvan weer een samenvatting in het NL van C-Support).

Wel is duidelijk dat de virus infectie ook het bindweefsel en zijn functies voeding, steun, glijden en afweer verstoort.

Laten we kijken met welke lichaamsdelen je ademhalingsapparaat via het bindweefsel verbonden is. Het geeft een goed beeld van de klachten die je naast de infectie kunt ontwikkelen en waarmee een osteopaat je kan helpen.

De vliezen van de long

Long- en borstvliezen laten de longen in de borstkas vrij bewegen

Long- en borstvliezen (=pleura), longen en borstkas

Stel je een ballon voor die je plat maakt en zo vormt en vouwt dat hij de long omsluit en alleen naar de luchtpijp een opening heeft.

Vanbinnen zijn deze aan elkaar liggende ballonhuidjes, de long- en borstvliezen dus, iets glijdbaar-vochtig. In het plaatje hierboven wordt de vochtgevulde ruimte tussen de vliezen ‘pleural cavity’ genomend.

De binnenlaag van de dubbele vliezenzak is vastgeplakt aan de long (longvlies=visceral plaura). De buitenlaag plakt vast aan de binnenkant van ribben en ertussen liggende spieren (borstvlies=parietal pleura), de borstkas.

Als de borstkas uitzet trekt hij de glijdende vliezen mee en daarin het sponsachtige longweefsel dat nu gevuld wordt met lucht van buiten, inademing genoemd. Uitademing is het tegenovergestelde: de borstkas verkleind, de vliezen glijden daarbij weer langs elkaar heen en de lucht wordt uit het longweefsel geknepen.

Borstkas

Dit is het door de ribben omsloten deel van de romp. Aan de voorkant het borstbeen, aan de achterkant de wervelkolom en boogvormig ertussen de ribben en tussenribspieren.
Het hele construct beschermt hart en longen en maakt de ademhalingsbeweging mogelijk. Aorta en slokdarm verlopen in dit gebied.

Aan de onderkant sluit de grote ademhalingsspier, het middenrif, de borstkas af. Ook de nieren die onder het middenrif liggen worden nog beschermt door de laatste ‘zwevende’ (=niet met het borstbeen verbonden) ribben.

Het middenrif

Dit is onze grootste ademhalingsspier. Hij verloopt grootstendeels horizontaal, scheidt de borst- van de buikholte en ligt diep in de buikholte tegen de wervelkolom en belangrijke loopspieren aan.

De ademhalingsbewegingen masseren de darmen tot aan de bekkenbodem toe.

Naast deze buikmassage heeft de beweging van het middenrif, dus onze ademhaling, een enorme invloed op ons autonoom zenuwstelsel en dus de balans van ons lichaam-geest systeem.

Alle oude culturen werken in een of ander vorm met de ademhaling in hun helingsritualen.

Schouders en nek

Onze schouders zijn via de sleutelbeenderen met het borstbeen verbonden. Spieren vertrekken van schouderblad, sleutelbeen en halswerfelkolom naar de ribben. Deze spieren functioneren ook als ‘hulpademhalingsspieren’: ze kunnen de ribben en sleutelbeen omhoog trekken waardoor de longtoppen ook optimaal gevuld kunnen worden.

De longtoppen zijn bevestigd aan bandjes die aan de halswerfels aanhechten.

Dus niet alleen maar ademhalingsklachten?

Klopt. Het covid virus tast primair het longweefsel aan. Daardoor ontsteekt ook het bindweefsel van de longen.

Zijn functie is onder andere moeiteloos-glijdende beweging tussen alle lichaamsweefsels mogelijk maken. Ontsteking leidt tot verkleving en dit is het tegenovergestelde van moeiteloos glijden. De adembeweging raakt belemmert met verschillende ademhalingsklachten als gevolg.

Weefsels die verbonden zijn met het ademhalingsapparaat kunnen evenzeer belemmert worden in hun vrije bewegelijkheid wat kan leiden tot de volgende klachten:

  • schouderklachten

  • nek- en halsklachten

  • darmproblemen

  • gespannenheid

  • vermoeidheid

Osteopathie en long covid

Bindweefsel is op bijna eindeloze manieren verbonden met al onze structuren in het lichaam. Stel het je voor als een 3D-spinneweb waarin de organen, botten, spieren, zenuwen en adertjes liggen en beschermd, omspoeld, gesteund en ‘gesmeerd’ worden bij zelfs minieme bewegingen (meer daarover in mijn artikel Bindweefsel).

Na beschadiging van longweefsel door een virusinfectie is het belangrijk om de functies van het bindweefsel met osteopathische behandeling te herstellen. In eerste instantie door de bewegelijkheid van de longen in hun vliezen en van de ribben, borstbeen en werfelkolom in de omgevende spierlagen te vergroten voor een vrijere ademhaling.

Behandelingen in de schoudergordel laten schouders en armen ruimer bewegen. De bovenste ribben en de sleutelbeenderen losmaken, evenals de spieren van rib naar halswerfelkolom, geven een enorme bevrijding van de ademhaling en de schouderbeweging.

Het middenrif neemt een centrale rol in, niet allen door zijn ligging in het midden van het lichaam. Als zijn beweging bevrijdt wordt merk je dit meteen in de ademhaling die voller en vrijer wordt.

Ook de buikorganen profiteren van de toegenomen beweging van het middenrif. Darmfuncties zullen minder ontregeld verlopen, buikpijn zal minderen.

De beweging van het middenrif dynamiseert zelfs de bekkenbodem. Daar ‘wonen’ blaas, prostaat, baarmoeder, eierstokken en endeldarm en er lopen belangrijke spieren doorheen voor de beweging van het bekken bij lopen, de ontlasting, plassen en vrijen.

Een ontspannen en bewegelijk middenrif met een volle, ontspannen ademhaling heeft een balanserend effect op je autonoom zenuwstelsel. Dit wederom vermindert vermoeidheid, slaapstoringen, hyperventilatie, overprikkeling en algehele spanning.


Heb je al langer last van een van de klachten die ik heb beschreven? Heb je behoefte aan een osteopatische behandeling en meer ademruimte?
Klik op de knop hieronder om een afspraak bij mij te maken.

Vorige
Vorige

Moeilijke Menstruatie

Volgende
Volgende

Bindweefsel