Onderzoek van de organen, vaak de voorkant van de rugpijn.Osteopathie in de Praktijk

In de praktijk richt ik me op het oplossen van stijfheid en pijn in je houdings- en bewegingspatronen. Mijn doel is jou te begeleiden naar een harmonieuze en vitale lichaamsstructuur waarin je gezond en jeugdig blijft.

Als osteopaat werk ik met met de fascia, onderdeel van het bindweefsel. Deze geeft je lichaam vorm en structuur en maakt samen met het zenuwstelsel onze bewegingsintelligentie mogelijk: ons lichaam weet altijd hoe we moeten bewegen op oneffen grond, op een boot, bij het voetbal spelen. De fascia vormt een spinneweb-achtig netwerk waarin alles met elkaar wordt verbonden.

Spanning in de fascia voel je als onzekerheid of pijn in de beweging, stijfheid in de gewrichten of verminderde orgaanfuncties. Na verloop van tijd ontstaan daaruit klachten.

Osteopathie is een complementaire geneeswijze die het skelet-spier-orgaan-zenuw-bloedvaat-systeem terug naar evenwicht, comfort en samenhang brengt. Je klachten verminderen, je houding wordt ontspannen, je voelt je vitaal en pijnvrij.

Osteopathie is ook een van de meest effectieve manieren om de lichaamshouding in balans te brengen en spanning overbodig te maken. Met enkele regelmatige osteopathische behandelingen uit voorzorg kun je de meeste klachten voorkómen.

Werkwijze

Tijdens het eerste consult bespreek ik met je je ziektegeschiedenis, eventuele medicatie, familiaire klachten, gewoontes en functioneren tijdens het werk of andere activiteiten. Ik zal je vragen om wat ontspannen te bewegen of op en neer te lopen. Je lichaamshouding voor de spiegel bekijken geeft inzicht in de dynamiek van het lichaam. Daarbij kijk ik naar dingen als bij voorbeeld enkels die iets naar binnen zakken, rotaties in de gewrichten of schouders op verschillende hoogtes.

Daarna breng ik bewegingsbeperkingen zoals vastzittende gewrichten, spierknopen of een gespannen ademhalingssysteem in kaart. In welke regio zit spanning? Welke structuur is minder mobiel, welke te veel? Waar zit iets te krap, waar ontbreekt steun? Waar is behandeling nodig? Is er een onderling verband tussen de gevonden gevoelige gebieden? Deze gegevens geven waardevolle informatie voor het verloop van de behandeling.

Het lichaam gaat altijd om spanning, zwelling of pijn heen bewegen waardoor een nieuw bewegingspatroon ontstaat. Vaak moeten dan spieren werk doen waarvoor ze niet zijn gemaakt en het komt tot overbelasting. Behandeling bestaat uit het bevrijden van dit patroon.

Met vingertoppen, zachte vuist of de elleboog duw, trek en kneed ik soms zachtjes, soms stevig. Daaronder laat ik je kleine precieze bewegingen doen. Als de rits van een boterhamzakje worden de verklevingen geopend. Spieren beginnen weer langs elkaar heen te glijden, de hersenen ontvangen informatie vanuit de delen die stil lagen en kunnen weer een soepele, vrije beweging aansturen.